آلمان کشوری است که نه تنها برای آلمانی ها بلکه برای اتباع کشورهای جهان سوم شغل نیز وجود دارد. سرزمین اختراع و نوآوری چهارمین اقتصاد بزرگ جهان و قطب شرکتهای شناخته شده جهان است. به همین ترتیب ، این فرصت را برای بسیاری از غیر آلمانی ها به وجود می آورد  تا شغل پیدا کنند و در کشور آلمان مستقر شوند.

ویزای کاری آلمان فرصتی است برای افراد خارجی واجد شرایط برای اقامت کاری در آلمان را داشته باشند. این امکان را برای دارنده خود فراهم می کند تا حداکثر دو سال در آلمان و با امکان تمدید ویزا کار کند و بعداً متقاضی دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا یا انواع دیگر مجوزهای اقامت شود.

انواع ویزای کاری آلمان

  1. ویزای 17A که برای تکمیل دوره تکنسینی و زیرگروه پزشکی . پیراپزشکی می باشد.
  2. ویزا برای نروهای غیر آکادمیک
  3. ویزای 18C که برای افراد دارای مدرک حداقل لیسانس به بالا و یا دارای قرارداد از آلمان می باشد.
  4. ویزای تاسیس شرکت

اگر شما از یک کشور غیر عضو اتحادیه اروپا اومدین به طور کلی به یک مجوز اقامت برای تشخیص صلاحیت حرفه ای (17A section) نیاز دارید برای دریافت این نوع ویزا و بعد از ارزیابی مدارک تون :

نتیجه ارزیابی Anerkennungsbescheid مرجع یا سازمان مسئول ارزشیابی به شما بگه که شما باید اموزش های تئوری و یا عملی بیشتری رو برای دریافت کامل صلاحیت خود به پایان برسونید.
حالا مراجع ارزشیابی مدارک سازمان ها و ادارت مختلفی در المان هستن مثلا برای رشته های فنی IHK و HWK
برای اتاق عمل و بیهوشی DKG برای پزشکی Ärztekammer برای پرستاری Gesundheitsamt و … که همه در قالب یک سایت به نام Anerkennung in Deutschland می باشد و باید اداره و ادرس مربوطه رو از توی این سایت پیدا کنید و همشون Anerkennung یعنی معادل سازی رو انجام میدن.

ویزای کاری المان

برای گرفتن ویزای 17A شما باید ثابت کنید که توانایی مالی کافی ربای تامین مخارج خود در آلمان رو دارید گواهی تمکن مالی از بانک حداقل 8640 یورو که این مبلغ در ویزای شما ثبت شده و شما باید این مبلغ را به همراه داشته باشید.

برای شروع پروسه ارزشیابی در رشته های پزشکی و پیراپزشکی حتما و حتما شما باید مدرک B2 رداشته باشید. البته بعضی ایالت ها معمولا انتهای پروسه که 4-5 ماهی طول میکشد از شما مدرک زبان رو میخوان ولی با توجه به سختی امتحان و ثبت نام در امتحان و مشکلات دیگه باید جوری برنامه ریزی کنید که حتما موقعی که مدرک رو از شما خواستن اماده باشه.

همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر نسبت به مدارکی که برای این نوع ویزا باید ارائه بدین میتونید به ادرس زیر بروید.

https://teheran.diplo.de/blob/2077210/72e0c3258e24905ebe26ed320a10652c/merkblatt-17a-f-data.pdf

مدارکی رو هم که برای ارزشیابی باید بفرستید معمولا در سایت مربوط به اون ایالت و شهر موجود هستش چه برای رشته های پزشکی و پیراپزشکی و چه رشته های فنی. ولی برای اطمینان بیشتر قبل از ارسال مدارک حتما با اون سازمان مکاتبه کنید. به طور معمول این مدارک برای رشته های پزشکی و پیراپزشکی نیاز هست:

کلیه مدارک تحصیلی (دبیرستان و پیش دانشگاهی)

کلیه مدارک دانشگاهی (لیسانس – فوق لیسانس – دکترا همه به همراه ریز نمرات)

تعداد واحدهای عملی و تئوری گذارنده شده در دانشگاه به تفکیک

گواهی های شغلی (اینکه تو کدوم بیمارستان و کدوم بخش کار کرده دقیا مشخص باشه) و مدارک و گرواهی نامه ها مختلف

مدرک زبان آلمانی B2

شرح وظایف و گواهی سلامت و عدم سو پیشینه

همه موارد بالا باید به تایید سفارت رسونده بشه و با پست ارسال بشه
بعد از ارسال مدارک و اعلام نتیجه توسط سازمان مربوطه همونطور که در بالا هم گفته شده به شما دوره های تئوری و عملی تعلق میگیره که بسته به سوابق کاری و خیلی موارد دیگه که اون سازمان فقط میدونه بین 18-6 ماه میتونه باشه . بعد از گذراندن دوره و دریافت مجوز کار- اجازه اقامت شما میتونه تا یکسال تمدید بشه تا شما شغل مناسبی پیدا کنید. این رو هم بگم که برای ثبت نام در سایت سفارت باید گزینه اخر یعنی سایر اقامت های بلند مدت رو انتخاب کنید و روز مصاحبه مدارک به ویزای 17A رو ارائه بدین.
اگر شما میخواین هم زمان در طول انجام دوره انتخابی کار کنید امکان هستش : در حوزه خودتون این میتونه برای بیشتر از 10 ساعت در هفته باشه برای مثال در حین انجام یک دوره مقدماتی در پرستاری شما میتونید بیش از ده ساعت در هفته برای کارفرمای اینده خود مثلا به عنوان دستیار یا بهیار و … کار کنید.
در اخر این رو هم بگم که این ارزشیابی برای رشته های فنی و تکنسین ها هم قابل انجام هست برای دوستانی که مدرک دانشگاهی لیسانس ندارند اما کاردانی یا فوق دیپلم یا مدرک حرفه ای معتبر همراه با سابقه کار مرتبط و مستند دارند مراحل به شکل زیر هستش:

https://www.anerkennung-in-deutschland.de

نحوه پیدا کردن سازمان مسئول ارزشیابی مدرکتون در صفحه 10 فایل توضیح داده شده است.

بعد باید ببینید کدام ویزای کاری به شرایط شما میخوره.

برید لیست مشاغل مورد نیاز آلمان positivliste رو بخونید اگز شغل شما توش باشه میتونید با مدرک ارزشیابی شده ویزای جستجوی کار بگیرید.

www.arbeitsagentur.de/positivliste

توضیح : MASTER هایی که تویی لیست سفید می بینید مدرک کارشناسی ارشد نیستند بلکه ترجمه meister به معنی تحت الفظی مسئول و کسی که سر اکیپ چندین نیروی تکنسین در همان بخش و بنوعی معادل درجه مرب یا تکنسین زبردست یا پندین سال سابقه کار در همان بخش هستش نه مدرک فوق لیسانس در رشته شما در این لیست برای برخی تخصص ها صلاحیت 2 و برای بعضی ها صلاحیت 3 علامت گذاری شده.
سطح صلاحیت 2- کارگر ماهر: متناظر با یک فعالیت حرفه ای که حداقل نیازمند دوسال اموزش فنی و حرفه ای یا معادل آن می باشد.
طح صلاحیت 3- متخصص: به مشاغلی تخصیص می یابید که مستلزم دانش تخصصی و مهارت های خاصی می باشد که معمولا مستلزم اموزش فنی و دانشگاهی می باشد.

ویزای کاری المان
در صورتی که نتیجه ارزشیابی مثبت باشد اما الزام به گذراندن دوره فنی یا ازمون باشد ابتدا ویزای ارزشیابی (مطابق 17A قانون اقامت آلمان میگیرید سپس در المان بعد از گذراندن دوره ازمون ویزای جستجوی کار میگیرید (بدون نیاز به بازگشت))

https://jobboerse.arbeitsagentur.de

https://www.xing.com

حتی اگر نتوانید از ایران کار پیدا کنید این ارتباطات فعال با کارفرماهای المانی برای سفارت و کارفرماهای بعدی بسیار با ارزش هستند. همچنین برای مشاوره و راهنمایی برای ارزشیابی میتونید از اتاق بازرگانی ایران و المان بخش مشاوره ارزشیابی کمک بگیرید.

http://www.prorecognition.ir

ضمنا با توجه به زمان طولانی بیشتر از یکس اله انتظار برای وقت مصاحبه به این دسته از دوستان (که مدرک دانشگاهی لیسانس و بالاتر ندارند) اکیدا توصیه می کنم روی زبان تمرکز بیشتری داشته باشند و حداقل تا سطح B2 رو حتما یاد بگیرندو حتما برای ارسال مدارک برنامه ریزی داشته باشند چرا که تمام این مراحل بسیار زمانبر هستند و قطعا ظرف یکسال اماده نخواهد شد.
در بخش سوالات متداول توضیحاتی ارائه شده است.
برای آگاهی از اطلاعات تماس سازمان مسئول ارزشیابی مدرک و مراحل انجام کار به صورت زیر اقدام کنید>
ابتدا وارد سایت زیر شوید.

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/en

توضیحات تکمیلی در مورد ویزای تکنیسینی : این ویزا به افرادی با مشاغل تکنیسین موجود در ایست سفید که مدارک خود را (شامل کاردانی یا فنی حرفه ای 2800 ساعته یا دیپلم 3 ساله فنی و حرفه ای یا کار و دانش ) همراه با حداقل 3 سال سابقه کار مرتبط به سازمان آنرکنونگ ارسال نموده و ممکن است نیاز به گذراندن دوره های مورد نیاز برای تکمیل مدارک تکنسینی ای که به سازمان آنرکنونگ ارسال شده داشته باشند تعلق میگیرد. که در اینجا:
– با نیاز به تکمیل دوره دارد + قرارداد مرتبط با تکمیل دوره و اموزش بیشتر = درخواست ویزای 17A
اگر نیاز به دوره باشه باید بررسی شود که کسری دوره ها شامل چه مواردی است. معمولا یا قرادادی به عنوان ثبت نام برای تکمیل دوره را خواهند داشت یا قرارداد تکمیل دوره ها همراه با پیشنهاد کار بعد از دوره.
– گذراندن هیچ دوره ای نیاز نیست و دوره کامل است + قرارداد کار = درخواست ویزای کار
اگر فرد نیاز به گذارندن دوره نباشد و همچنین قرارداد کار نداشته باشد باید از طریق ویزای جستجوی کار نیروی فنی اجرایی از مارس 2020 اقدام نماید.

ویزای برای نیروهای فنی و غیر آکادمیک
قانون مهاجرت نیروی کاری ماهر 2020 شانس مهاجرت نیروهای کار ماهر به آلمان را به طرز بی سابقه گسترش میدهد. این قانون مهاجرت شغلی و ورود به بازار کار المان را برای متخصصین و حرفه وران غیر اروپایی که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند و تحت اموزشهای فنی و حرفه ای قرار گرفته اند مهیا میکند. در حالی که تا پیش از این تقریبا تنها متخصصان دارای مدرک دانشگاهی می توانستند از مزایای طرح های مهاجرت شغلی المان بهره مند شوند.
ویزای کاری المان برای نیروهای غیر اکادمیک از مارس 2020 اجرایی خواهد شد. در این فصل خواهیم گفت که اصولا چه کسانی می توانند از این تایتل استفاده کنند و اگر قرار باشد اقدام کنند چه الزاماتی را از شخص می بایست از هم اکنون انتظارش را داشته باشد.
این نوع ویزا شامل موارد زیر می باشد:
کلیه کارهای که دیگر لازم نیست شخص مدرک حداقل لیسانس داشته باشد و کافیست مدارک و تجربه مرتبط داشته باشد.
و همچنین کلیه کارهای مربوط به عنوان تکنسین یا کارگر ماهر و مواردی که می تواند مرتبط با شعلهای عملی باشد.
آنچه پیش بینی می شودبیشتر نیاز صنایع و شرکتهای خدماتی المان در این بخش موارد زیر باشد.
چه کسانی میتوانند درخواست بدهند؟
کسانی که بیشتر از سه سال در هر کدام از بخش های مرتبط کار کده اند و تجربه کار دارند.
حقوق چنین کارهای در المان از 1800 یورو بدون کسر بیمه و مالیات شروه میشود و فرد می بایست بیمه و مالیات 30 درصد برای متاهلان و 40 درصد برای مجردها را از آن کم کند.
چه مدارکی انتظار می رود لازم باشد؟
1. گواهی شغلی به همراه فوق دیپلم یا مدرک فنی حرفه ای با سابقه کار یا دیپلم کار و دانش با سابقه که نشان دهد شما در ان شغل هم اموزش دیده و هم کار کرده اید و می بایست در المان از طریق یک سازمان دولتی (تا هزینه 600 یورو) به رسمیت شناخته شود. ادرس سازمان مربوطه به همراه چک لیست مدارک در سایت :

Annerkennung in Deutschland

انگلیسی : Recognition in germany

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de

  1. گواهی (شاید مدرک رسمی ) زبان المانی سطح B2 دور از انتظار نیست.
    3. مبلغ 6000 یورو به نرخ ازاد بابت 6 ماه جستجوی کار چون دولت المان هیچ گونه حمایتی نمیکند و یا ضمانتنامه از فرد مقیم . اگر کسی را ندارید که در المان هزینه های شما را تقبل کند باید گواهی تمکن مالی از بانک بگیرید به خاطر داشته باشید که اگر از حساب ریالی نامه میگیرید حتما مبلغ یورو رو با نرخ روز محاسبه کنید. در نامه تمکن بانک ممکنه محاسبات با نرخ دولتی انجام بشه ولی ملاک سفارت نرخ ازاد ارز می باشد. مبلغ بر روی پاسپورت شما درج می شود و شما باید ان را به همراه داشته باشید در فرودگاه چک می کنند.
    در صورت نداشتن این مبلغ می توانید از دریافت مدرک معادل المانی اقدام به اپلای و درخواست شغلی از ایران کرده و پس از دریافت قرارداد کار بی هیچ هزینه ای به سفارت برای اجازه کار و اشتغال مراجعه کنید. (17A)
    4. سن برای کسانی که قصد گذراندن دوره های کاراموزی Ausbildung را دارند نباید از 25 سال بیشتر باشد ولی برای کسانی که قصد گرفتن ویزا را دارند هیچ محدودیتی وجود ندارد. سن بازنشستگی در المان 67 سالگی است و هر فرد می بایست تا این سن بدون احتساب سال تعداد سالهای اشتغال کار کند (در یاران فرد بعد از 30 سال کار بازنشسته می شود). و پرداخت حقوق بازنشستگی تابع این تعداد سالی است که فرد کار کرده است.
    این نوع ویزا به دلیل تازگی و نبود تجربیات کافی نیاز به اطلاعات تکمیلی دارد. در صورت به دست اوردن هر گونه اطلاعات و خبری به شما عزیزان اطلاع رسانی خواهد شد.

ویزای 18C برای افراد دارای مدرک حداقل لیسانس به بالا ( ویزای کار یا ویزای جستجوی کار )
در ویزا جستجوی کار شما باید حداقل مدرک لیسانس داشته باشید. این ویزای برای کارهایی با شرایط زیر می باشد:
1. مرتبط با رشته تحصیلی و مدرک دانشگاهی شما باشد.
2. مرتبط با سابقه کاری شما باشد.
توضیح: در موارد خیلی نادر افرادی با سابقه کار و مدرک نا مرتبط موفق به گرفتن ویزا و همچنین پیداکردن کار در المان شده اند ( در شاخه برنامه نویسی که فرصت های شغلی زیادی برای ان وجود دارد )
در بقیه موارد حتی با گذشتن از سد سفارت ممکن است فرد از اداره کار المان مجوز کار دریافت نکند.
3. کار تکنیسینی نباشد و حداقل حقوق از نظر اداره کار المان را دریافت کنید. ( برای کارهای تکنیسینی باید از ویزای 17A استفاده شود. )
اگر شغل شما به عنوان دکتر و یا یکی از رشته های engineers / natural scientists, mathematicians and IT specialists باشد. در سال 2020 با حداقل حقوق 43056 یورو درامد ناخالص سالیانه و در غیر از رشته های ذکر شده با حداقل حقوق 55200 یورو درامد ناخالص سالیانه به شما بلوکارت تعلق خواهد گرفت. اگر کار شماتکنیسنی نباشد با درامد حدودا 35000 یورو ناخالص سالیانه ( بسته به شهر و میزان نیاز به تخصص ممکنه این مبلغ کمی بالاتر یا پایین تر باشد ) به شما به جای بلوکارت اقامت کاری تعلق میگیرد ( عدد این قسمت با توجه به تجربه دوستان به دست امده و ممکنه مبلغ گفته شده به شما با این عدد فرق داشته باشد) بلوکارت در صورت داشتن مدرک ربان B1 بعد از 21 ماه و در غیر اینصورت بعد از 33 ماه به اقامت دائم تبدیل می شود. بدون بلوکارت بعد از گذشت حداقل 4 سال امکان دریافت اقامت دائم وجود خواهد داشت و بعد از حداقل 8 سال از شروع اقامت میتونید پاسپورت آلمانی بگیرید اگر اقامت دائم نداشته باشید هر وقت که کارتون رو از دست بدید 3 ماه فرصت دارید که کاری جدید با شرایطی که گفته شده رو پیدا کنید در غیر اینصورت مجبور به ترک خاک المان می باشید.
اعداد فوق از سایتهای زیر به دست امده اند:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/service/fragenkatalog-node/02a-blue-card-eu/606572

https://www.make-it-in-germany.com/en/visa/kinds-of-visa/work

ویزای 18C به دو نوع تقسیم می شود:
1. ویزای جستجوی کار : شما در روز مصاحبه از هیچ شرکت المانی قراردادی ندارید. در این حالت بعد از بررسی مدارک شما در صورت کامل و واقعی بودن مدارک به شما ویزای 6 ماهه جستجوی کاری داده می شود. شما 6 مه فرصت دارید در المان کاری پیدا کنید که شرایط فوق را داشته باشد. در این صورت میتوانید با قرارداد کار به اداره خارجی ها مراجعه کرده و اجازه کار بگیرید و بعد برای بلوکارت با اقامت کاری اقدام کنید. در این خالت شما در ابتدا اجازه کار ندارید.
اگر موفق به یافتن کار با شرایط فوق شدید میتوانید ویزای خود رو به ویزای کاری تبدیل کنید و به شما به اندازه مدت قراردادتون اقامت داده می شود اگر قراردادتون نامحدود باشد به اندازه اعتبار پاسپورتتون بهتون اقامت داده میشود.
اگر در این مدت نتونستید کار پیدا کنید باید به ایران برگردید تنها در صورتی این مدت تمدید میشود که در روزهای اخر موفق به گرفتن قرارداد شده باشید اما به دلیل طولانی بودن مراحل اداری گرفتن مجوز کار میتوانید با مدارک مربوط به اداره خارجی ها مراجعه کنید و این ویزای رو برای مدتی محدود تمدید کنید.
چند تجربه خیلی خاص که نمیشه روشون حساب کرد:
فردی ماه اخر به اداره خارجی ها مراجعه کرد و اذعان داشت ماه های اول به علت ضعف زبان نتونسته کار پیدا کنه اما الان به تعدادی مصاحبه دعوت شده. با ارائه پرینت ایمیل دعوت به مصاحبه 3 ماه تونسته این ویزا رو تمدید کنه .
این حالت ها بسیار خاص می باشند و اصلا نمیشه روشون حساب کرد بسته به شهر تصمیمات میتونه متفاوت باشه.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *