حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح، سرزمین ترکمنستان در تصرف امپراطوری های هخامنشی و اشکانیان و ساسانیان بود و بخشی از خاک ایران محسوب می شد.
آشنایی با کشور ترکمنستان
بین سده های پنجم تا هشتم هیاطله و ترک ها و عرب ها بر آن تسلط یافتند و از سده ششم تا هشتم میلادی در تصرف خلفای عرب بود. در اواسط سده یازدهم سلسله سلجوقیان در ترکمنستان تأسیس شد. سلجوقیان دولت نیرومندی را در خراسان بزرگ که ترکمنستان بخشی از آن بود بوجود آوردند و شهر مرو را به عنوان پایتخت خود اعلام کردند. در همین ایام بود که اقوام ترکمن سر در آوردند و پس از زد و خوردهای بسیاری که بین آنان به وقوع پیوست، دو سلسله آق قویونلو و قراقویونلو را تأسیس کردند. کم کم روس ها رسما شروع به مداخله در امور ترکمنستان کردند و با ترکمن ها به جنگ پرداختند، ولی با مقاومت سرسختانه آنان روبرو شدند. سرانجام روس ها در سال 1881 پیروز شدند و نواحی مرکزی و شمالی را به تصرف خود درآوردند. درتصرف نواحی جنوبی و مشرف به مرزهای افغانستان با نیروهای انگلیسی روبرو شدند. پس از انقلاب اکتبر و روی کار آمدن بولشویک ها، در سال 1918 جمهوری خودمختار ترکستان تشکیل گردید. پس از مطرح شدن سیاست های گلاسنوست و پروستروئیکای گورباچف، ترکمنستان در سال 1991 میلادی اعلام استقلال کرد و حزب دموکرات ترکمنستان جانشین حزب کمونیست گردید.
ترکمنستان کشوری است که در آسیای میانه واقع شده است. کشور ترکمنستان با مساحت 488.100 کیلومتر مربع پنجاه و دومین کشور بزرگ جهان محسوب می شود و کمی از کشور اسپانیا کوچکتر می باشد و حدود 6 میلیون نفر در آن زندگی می کنند. کشور ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان مرز مشترک دارد و از باختر با دریای خزر و از طریق این دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه مرز آبی دارد. ترکمنستان پنج استان اصلی با نام های آخال، بالکان، داشحوض، لباب و مرو دارد که وسیع ترین استان آن استان بالکان است و پرجمعیت ترین استان این کشور، مرو می باشد. همچنین شهرهای مهم این کشور عشق آباد، ترکمن باشی و داش حوض است. ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولید کننده گاز طبیعی قرار دارد. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب کشور ترکمنستان از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شده است. ذخایر گاز طبیعی تقریبا در سراسر خاک کشور یافت می شود. کشور ترکمنستان اقتصادی رو به رشد خوبی دارد و با توجه به منابع نفت و گاز و پنبه از طریق سرمایه گذاری مشترک صنایع پایین دست را گسترش داده است و جزو معدود کشورهایی است که فراوردههای نفتی صادر می کند. و با فراوری محصول پنبه و با اتکا به نیروی کار خود صنایع فعال نساجی پیشرفته ای دارد. حدود 80 درصد از مساحت این کشور را صحرای قره قوم تشکیل می دهد و مرکز این کشور میان جلگه های توران و صحرای قره قوم احاطه شده است. محدوده کوپه داغ از امتداد مرزهای جنوب غربی شروع می شود که در کوه ریزه به ارتفاع 2912 متر می رسد و تا مرزهای جنوب شرقی در شهرهای لباب و بالخان و مرزهای ازبکستان ارتفاع رشته کوه کوپهداغ، کوه آرالان به ارتفاع 1880 متر امتداد دارد. از مهم ترین رودخانه های ترکمنستان تجن، آمودریا و مرغاب بوده که از ارتفاعات کوپه داغ سرچشمه می گیرند.
فرهنگ و زبان مردم ترکمنستان
کشور ترکمنستان همانطور که از نامش مشخص است سرزمین مردم ترکمن می باشد. اما این به این معنا نمی باشد که هیچ قومیت دیگری در آن زندگی نمی کنند بلکه روس ها و ازبک ها هم هستند که در این کشور زندگی می کنند. به همین دلیل ساکنان این کشور به جز زبان ترکمنی، به زبان روسی، ازبکی و زبان های دیگر نیز به طور پراکنده مسلط هستند. دولت ترکمنستان بر اساس قانون اساسی، دولتی سکولار می باشد یعنی امور دینی به امور فردی منحصر است. قانون اساسی ترکمنستان، هیچ مذهبی را به رسمیت قبول نکرده است. در عین حال، حدود 80 درصد از جمعیت این کشور مسلمان می باشد و اکثریت مردم حنفی مذهب هستند و اقلیتی نیز پیرو مذهب تشیع می باشند. صنایع دستی و هنرهای سنتی ملی ترکمن شامل زرگری، قالیبافی، نمدبافی، فلزکاری، صنایع چوب، پوست و چرم، سفالگری، ابریشم بافی و گلدوزی می باشد. محصولات زرگری سنتی ترکمن شامل قبه، گل یقه، النگو، مانگلایلیق و … می شود. غالبا از طلا، نقره و عقیق و غیره به عنوان مواد مورد استفاده در زیور آلات سنتی زنان ترکمن قرار می گیرد.
آب و هوای کشور ترکمنستان
ترکمنستان از آب و هوای بیابانی و نیمه گرمسیری بهره مند است و عمدتا خشک می باشد. فصل زمستان هوا معتدل و خشک می باشد و بیشترین بارندگی در ماه های ژانویه رخ می دهد که بیشترین بارندگی در امتداد کوه های کوپه داغ صورت می کیرد. بنابراین برای سفر به این کشور تمام طول سال مناسب است اما ماه های فروردین، اردیبهشت، آذر، دی، مهر و آبان بهترین زمان ها خواهد بود.
جاذبه های دیدنی و تفریحی کشور ترکمنستان
سفر به کشور ترکمنستان می تواند تجربه سفر تاریخی را برای شما رقم بزند. با سفر به مناطق دیدنی ترکمستان می توانید درباره آداب و رسوم و تاریخ و تمدن ایین کشور بیشتر آشنا شوید.
مسجد گیپجاک
این مسجد در شهر عشق آباد واقع شده است و بزرگ ترین مسجد آسیای مرکزی، از نظر وسعت و همچنین در ارتفاع و عظمت آنقدر بزرگ است که در لحظه اول برخورد با نمای مسجد و قرار گرفتن در برابر درب ورودی عظیم آن، بسیار متعجب خواهید شد و فقط نگاه خواهید کرد. ورود به مسجد برای افراد غیر مسلمان هم آزاد است و همه گردشگران می توانند به داخل مسجد بروند و از آنجا دیدن کنند. این مسجد در سال های اخیر احداث شده است و جلوه معماری سنتی و مدرن یک مسجد را در گیپجاک به نمایش گذاشته اند. هزینه ساخت این مسجد بالا بوده و مقدار زیادی طلا در ظاهر بنا نیز استفاده شده است.
مرو
مرو از دیگر مکان های دیدنی کشور ترکمنستان محسوب می شود و در مسیر جاده ابریشم قرار گرفته است در قرن 12 میلادی این شهر به عنوان بزرگ ترین شهر ترکمنستان بوده است و در آن دین هندور رایج بوده است.
شهر نسا
شهر نسا در گذشته از شهرهای بسیار قدیمی ایران بوده که از اوایل قرن سوم پیش از میلاد مسیح نزدیک به پانصد سال پیش، شهر مهم و پایگاه سلسله اشکانیان قرار گرفته است و پادشاهان زیادی هم در این شهر آرامیده اند. در حال حاضر این شهر باستانی در عشق آباد قرار گرفته و در سازمان جهانی یونسکو به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده است. شهر نسا برای ایرانی ها نماد شکوه دوران باستان کشورشان به حساب می آید.
دروازه جهنم
دروازه جهنم یا دروازه دوزخ یک گودال بزرگی به قطر 70 متر و عمق 20 متر می باشد که سال های زیادی درونش آتش می سوزد. ترکیبات این گودال حاوی گوگرد است و تا مسافت زیادی از اطرافش بوی گوگرد به مشام می رسد. این گودال امروزه به یکی از جاذبه های ترکمنستان محسوب می شود و گردشگران و محققان بسیاری از آن بازدید می کنند.
دره یانگیکالا
این دره در غرب کش.ر ترکمنستان قرار گرفته است. دره یانگیکالا به شکل لایه لایه های صورتی، زرد و قرمز درآمده است و تصویر زیبایی را در ذهنتان ثبت خواهد کرد. اکثر گردشگران از وجود این دره زیبا آگاه نیستند به همین دلیل گردشگران کمتری به دیدن آن می روند. البته در امکان چادر زدن بر روی فلات ها امکان ندارد.
منبع: سفریتو راهنمای سفر و مرجع خرید بلیط هواپیما ، رزرو هتل ، خرید تور و مهاجرت