کشور سوریه به لحاظ دارا بودن تاریخ تمدن غنی و متنوع از مهم ترین كشورهای سیاحتی و تفریحی محسوب می شد. در این سرزمین اقوام مختلفی مانند سومریان، عموریان، آكادی ها، حثی ها، فرعونیان، حوری ها، آشوری ها، كنعانیان، فنیقیان، آرامی ها، ایرانیان، یوناینان، سلوكیان، بطالمه، رومیان، عرب ها، نبطی ها، بیزنطیون و اعراب غساسنه رندگی می کردند.
آشنایی با کشور سوریه
کشور سوریه کنونی در گذشته همراه با کشورهای اردن، لبنان، فلسطین، بخشی از سرزمین شام محسوب می شد، سابقه ای بس دراز در تاریخ دارد که مورخان، این قدمت را به حدود پنج هزار سال پیش می رسانند. از آنجا که این سرزمین در طول مدت یاد شده، از فرهنگ و تمدن درخشانی برخوردار بوده، آثار و نشانه هایی از این تمدن بر جای گذاشته است. نام کنونی سوریه را فرانسویان پس از فروپاشی عثمانی و مستعمره نمودن این کشور از روی تاریخ کهن این بخش از جهان و آشوریان باستانی بر این سرزمین گذاشتند.
کشور سوریه با سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا در ارتباط است. به طوری كه این كشور در گذشته محل تلاقی كاروان های تجاری شرق و غرب راه ابریشم بوده است. سوریه در شرق دریای مدیترانه واقع شده است و با کشورهای ترکیه از شمال، عراق از شرق و جنوب شرقی، اردن از جنوب، فلسطین از جنوب غربی و لبنان از غرب مرز مشترک دارد. کشور سوریه با 185.180 کیلومتر مربع وسعتی که دارد، جایگاه هشتاد وهفتمین کشور وسیع جهان را از آن خود کرده است. بلندترین نقطه آن از دریا، جبل شیخ با 2814 متر ارتفاع است. از رودهای مهم سوریه میتوان به فرات، خابور، عاصی، عفرین، قوین و دجله اشاره کرد که رود فرات، با 2.696 کیلومتر طولانی ترین رود است که حدود نیمی از آن در ترکیه و عراق جریان دارد.
کشور سوریه دارای 14 استان می باشد. شهر دمشق خود یک استان نیز به شمار میآید و بزرگ ترین شهر و پایتخت سوریه محس.ب می شود. شهر دمشق چهره های بارز و فیلسوفان مشهوری را در خود پرورش داده است، بطوریكه آثار و شاهكارهای آنها در فرهنگ و تمدن روم نمایان است، كه از جمله ابولودر معمار مشهوری دمشقی است كه اولین پل رودخانه وانوب و ستون معروف تراجان را در روم بنا كرده است و هم چنین چهره های معروف حقوق مانند بابینانو و البیانو است. دمشق قدیم كه با دیوارها و برج های دفاعی احاطه شده است هشت دروازه دارد كه شش باب در دوره قبل از اسلام و دو باب آن در دوره اسلام بنا نهاده شده است، در بافت شهر دمشق آثار باستانی و بناهای مهم تاریخی وجود دارد كه از بین آنها مسجد اموی با مناره های سه گانه اش بارز و مشخص است. دیگر شهرهای مهم و پرجمعیت سوریه می توانی به شهر حلب لاذقیه، حمص، حماه، دیر الزور، معره النعمان اشاره کرد و همچنین بندرهای مهم سوریه عبارت اند از بندر لاذقیه، طرطوس و بانیاس که در کنار دریای مدیترانه قرار دارند.
فرهنگ و زبان مردم سوریه
سوریه کشوری با گروه های نژادی و قومیت های گوناگون می باشد. در این کشور به طور عمده عربها که حدود 90 درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند زندگی میکنند. کردها که 10 درصد باقی مانده از جمعیت را تشکیل می دهند از تبار آریایی هستند و بیشتر در نواحی شمال شرقی و شمالی کشور زندگی می کنند کردها بزرگ ترین گروه اقلیت نژادی در سوریه هستند. همچنین در این کشور اقلیتهای کوچک زبانی آرامی و ارمنی نیز زندگی می کنند. دین رسمی این کشور، اسلام می باشد. مسلمانان این کشور 86 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و مسیحیان که حدود 14 درصد جمعیت آن را بخود اختصاص می دهند اقلیت نسبتا چشمگیری در این کشور می باشند. حدود پنج هزار یهودی نیز در دمشق و اطراف آن زندگی می کنند. همه مردم این کشور به زبان عربی صحبت می کنند.
آب و هوای کشور سوریه
موقعیت جغرافیایی کشور سوریه و اختلاف آب و هوایی آن، تنوع گیاهی و حیوانی ویژه ای را بدین كشور بخشیده است. سوریه از چهار منطقه بزرگ آب و هوایی تشكیل شده است. منطقه ساحلی كه دارای آب و هوای معتدل مدیترانه ای است. منطقه كوهستانی كه از دو رشته كوه تشكیل شده است، رشته كوه های لاذقیه در غرب و كوه زاویه در شرق كه در بین این رشته كوه ها دره جنگلی و رودخانه عاصی جاری است و دیگری رشته كوه های لبنان شرقی و كوه حرمون در غرب كشور است كه جلوه خاصی را به این مناطق داده است. منطقه دشت داخلی، این منطقه دشت های حلب و دشت های منطقه الجزیره كه رودخانه فرات در آنجا جاری است و نیز دشت های حماه، حمص، حوران را شامل می شود.
جاذبه های دیدنی و تفریحی کشور سوریه
کشور سوریه مهد شكوفایی تمدن های با شكوه گذشته بوده بطوریكه آثار و بناهای قدیمی نمایانگر این تمدن ها و گواه ملت های پیشین است. قلعه های عظیم بر فراز كوه ها و شهرهای واقع در مرتفعات و دشت ها و ملت هایی كه بدین سرزمین پناه آورده و سپس بوسیله اقوام دیگر منقرض شده اند. همگی بیانگر شكوه اقوام پیشین و مجد و عظمت گذشتگان است.
قلعه تاریخی حلب
قلعه تاریخی شهر حلب از زمان رومی ها برجای مانده و در دوران جنگ های صلیبی یکی از پایگاه های اصلی صلیبیون در نبرد با مسلمانان بوده است. عمارت اصلی قلعه توسط سیف الدوله حمدانی حاکم موصل، حلب و رقه در سده چهارم ساخته شده است. این دژ باستانی به وسیله پلی به ستونها و پله هایی از سنگ استوار است که آن را با خارج مرتبط می سازد.
پالمیرا در حمص
یکی از مهم ترین ویرانه های تاریخی جهان، شهر باستانی پالمیرا نام دارد که معروف به مروارید صحرا در کشور سوریه است. این شهر تاریخی در استان حمص و 210 کیلومتری شهر دمشق قرار دارد. در همسایگی ویرانه های شهر تاریخی پالمیرا، شهر تدمر واقع شده است که به نام عربی پالمیرا شناخته می شد. پالمیرا از کهن ترین شهرهای ساخته شده بشر به شمار می رود که طبق افسانه ها به دست سلطان نبی ساخته شده است.
میدان باب الفرج
باب الفرج یکی از 9 دروازه اصلی شهر باستانی و محصور حلب است که در قسمت شمالی این شهر واقع شده است. این دروازه در سال 1904 ویران شد اما هنوز هم ویرانه هایی از آن در بخش شمال شرقی دروازه باقی مانده است. باب الفرج توسط الظاهر غازی ساخته شد و در همان سال برای ساخت میدان جدیدی به همین نام، قسمتی از آن ویران شد. قبل از جنگ این میدان یکی از مهم ترین تقاطع های شهر محسوب می شد. پروژه بازسازی باب الفرج از اولین های تلاش ها برای حفاظت از آثار باستانی حلب بود. برج ساعت باب الفرج هم یکی دیگر از جاذبه های دیدنی حلب بود که توسط یک معمار اتریشی در این میدان بنا شد.
مسجد جامع حلب
مسجد بزرگ حلب که به آن مسجد اموی حلب هم میگویند، بزرگ ترین مسجد و یکی از قدیمی ترین مساجد حلب است. این مسجد در منطقه الجلوم شهر باستانی حلب و در نزدیکی ورودیه بازار سرپوشیده سوق المدینه واقع شده و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. گفته می شود این مسجد خانه بازماندگان زکریا بوده است. مسجد بزرگ حلب در اوایل قرن 8 میلادی ساخته شده است. منارهی آن هم در سال 1090 ساخته شد.
منبع: سفریتو راهنمای سفر و مرجع خرید بلیط هواپیما ، رزرو هتل ، خرید تور و مهاجرت