در ایران باستان عراق را سورستان می ‌گفته ‌اند كه شاید به خاطر اتصال و امتداد آن به طرف سوریه بوده است. كلمه عراق به این ترتیب پس از فتح ایران به دست مسلمین وضع و رایج گردیده است. لازم به ذكر است كه اعراب قسمت شمالی بین ‌النهرین را كه كوهستانی است جزیره می‌ نامیدند و قسمت جنوبی آن را كه به صورت دشت می ‌باشد عراق می ‌گفتند.

آشنایی با کشور عراق

قدیمی ‌ترین نامی كه برای عراق امروزی به كار رفته سومر است كه در هزاره پنجم تا سوم قبل از میلاد نام دولت و ملتی در جنوب عراق كنونی بوده است. پس از آن به ترتیب دولت‌ های آكد در مركز و جنوب، آشور در شمال و بابل در جنوب آن تاسیس گردید كه به همین جهت به قسمت هایی از آن مملكت آشور، مملكت اكد، و مملكت بابل نیز گفته‌ اند. به دلیل جریان دو رود دجله و فرات، عراق را از قدیم بین ‌النهرین نامیده‌ اند.

همین قسمت جنوبی (عراق) كه منابع قدیم در بسیاری از موارد به سواد موسوم بوده زیرا پس از بیابان های وسیع عربستان چشم‌انداز درختان عراق آن را به صورت سیاهی دور دستی نشان داده و به همین جهت اعراب بدان سواد نام داده ‌اند. به دلیل وجود درخت بسیار كه كلمه سواد راموجب شده عده ‌ای عقیده دارند كه نام عراق از عرق (erg) به معنای ریشه گرفته شده است. گروه دیگری از لغت ‌شناسان عراق را به معنای زمین ساحلی دانسته‌ اند. یادآوری می ‌شود كه عراق را در ابتدا به جنوب بین ‌النهرین می ‌گفته ‌اند كه مجاور خلیج فارس است.

بر همین اساس بعضی عراق را معرب كلمه فارسی ایراه به معنای كرانه ذكر كرده ‌اند و سرانجام برخی محققان عراق را صورت تغیر یافته‌ ای از ایران دانسته‌ اند به موازات كلمه عراق، عراقین نیز در منابع به كرات ذكر شده است كه منظور از آن در ابتدا دو شهر كوفه و بصره بوده كه هر دو در جنوب بین ‌النهرین واقع شده‌ اند. از دوره سلجوقیان، عراقین به دو صورت عراق عرب و عراق عجم به كار رفته است. عراقین را به صورت عراقان نیز نوشته ‌اند. عراق در طول تاریخ خود همواره جزیی از قلمرو دولت های ایرانی، عربی و عثمانی بوده است.

آشنایی با کشور عراق

کشور عراق با نام رسمی جمهوری عراق کشوری در خاورمیانه و جنوب باختر آسیا است با مساحتی معادل 437 هزار و 72 کیلومتر مربع، پنجاه و هشتمین کشور بزرگ جهان و با جمعیتی حدود 37 میلیون، سی و ششمین کشور پر جمعیت به شمار می ‌رود. این کشور از جنوب با عربستان سعودی و کویت، از باختر با اردن، سوریه و از خاور با ایران و از شمال با ترکیه همسایه‌ است. عراق در جنوب، مرز آبی کوچکی با خلیج فارس دارد و دو رود مشهور دجله و فرات که منشا تمدن ‌های باستانی بین ‌النهرین در طول تاریخ کهن این کشورند از شمال کشور به جنوب آن روان هستند و با پیوستن به رود کارون، اروندرود را تشکیل می‌دهند و به خلیج فارس می‌ ریزند. عراق یکی از بزرگ ترین کشورهای دارای منابع نفت می‌ باشد.

 

پایتخت عراق بغداد و شهرهای مهم آن عبارتند از: كربلا، نجف اشرف، بصره، موصل، كركوک ، اربیل، سلیمانیه، رمادی، حله، عماره، كوت، دیوانیه، ناصریه، دیالی، سماوه، سامرا و دهوک. مزار امام علی (ع) در شهر نجف در كنار شهر تاریخی كوفه واقع می باشد و سالیانه میلیونها تن از مسلمانان از فرقه های مختلف اسلامی برای زیارت به این شهر وارد شده و پس از زیارت امام علی (ع) و دیگر مشاهد نجف مانند زیارتگاه پیامبران هود علیه السلام و صالح (ع)، دیگر مشاهد مختلف در شهر كوفه را نیز زیارت می نمایند.

مزار پیامبران الهی حضرت هود علیه السلام و حضرت صالح (ع) در قبرستان وادی السلام درنجف اشرف واقع شده اند. مسجد كوفه محل شهادت امام علی علیه السلام و مشاهد شریفه در سمت راست تصویر مرقد مطهر حضرت مسلم ابن عقیل سفیر امام حسین (ع) و مختار ثقفی در كنار ایشان دیده می شود.

شهر کربلا مرکز استان کربلا، یکی از شهرهای جنوبی کشور عراق و در فاصله یکصد کیلومتری بغداد می باشد.جمعیت این شهر زیارتی بالغ بر ششصد هزار نفر بوده و از شهرهای عمدتاً شیعه نشین و مذهبی در عراق است که چنانچه آرامش در این کشور و این شهر برقرار شود از مراکز زیارتی،توریستی و سیاحتی مهّم عراق بشمار خواهد رفت. در این شهر چندین مکان مقدس وجود ‌دارد اما دو مرقد متبرکه آن در طول تاریخ اهمیت و جذابیت بیشتری داشته‌ است.

حرم امام حسین(ع) و برادرگرامی شان حضرت ابوالفضل العباس (ع) در این شهر هستند. كاظمین یکی از محله ‌های شمالی شهر بغداد در بخش غربی رود دجله است. مسجد و آرامگاه دو امام مسلمانان خاصه شیعیان امامیه در این محله قرار دارد و سبب نامگذاری این منطقه به کاظمیه همین است. حرمین شریفین امام موسی كاظم علیه السلام و امام محمد تقی الجواد (ع) در شهر كاظمین قرار گرفته اند. بغداد یکی از معروفترین شهرهای اسلامی است كه برای سالیانی طولانی مرکز علمی جهان و پایتخت عباسیان بوده است. بزرگان و عالمان بسیاری در این شهرمدفون می باشند.

آشنایی با کشور عراق

فرهنگ و زبان مردم عراق

عراق کشوری است با قومیت‌ های گوناگون و ساکنان آن را عرب، کرد، ترکمن، آسوری، کلدانی، مندایی و صابئین و غیره تشکیل می ‌دهند. کردها در نواحی شمال و شمال شرقی عراق که به کردستان عراق مشهور است زندگی می‌کنند و از لحاظ فرهنگی، زبانی و طرز پوشش با عرب‌ ها متفاوتند. نظام آموزشی در عراق دولتی و خصوصی می باشد كه توسط وزارت آموزش وپرورش و وزارت علوم وآموزش عالی اداره می شود. آموزش در مدارس ودانشگاه های دولتی مجانی است .

در حال حاضر دانشگاه های آمریكایی و اروپایی ونیز عربی در بغدا د و كردستان عراق شعبه هائی را افتتاح كرده اند. حوزه علمیه نجف وكربلا مشغول فعالیت بوده و نیز دانشگاه ها و مراكز آموزشی اسلامی دربغداد وشهرهای گوناگون عراق مانند كربلا ونجف تاسیس ومشغول فعالیت هستند.  حدود 60 درصد مردم عراق شیعه، 38 درصد سنی و 2 درصد مسیحی و پیروان سایر ادیان هستند. زبان رسمی مردم عراق، عربی و کردی است.

فرهنگ و زبان مردم عراق

آب و هوای کشور عراق

آب و هوای کشور عراق، به جز شمال عراق، عمدتا صحرایی است با زمستان‌ های خنک و گاه سرد و تابستان های خشک و گرم و آفتابی. مناطق کوهستانی شمال اغلب از زمستان های سرد با بارش برف و باران برخوردار است که گاهی موجب طغیان رودخانه‌ ها می‌ شود.

جاذبه های دیدنی و تفریحی کشور عراق

صنعت گردشگری نیز در عراق رونق خوبی دارد و مهم‌ ترین جاذبه ‌های عراق را دیدنی‌ های مذهبی تشکیل می ‌دهند.

طاق کسری

این مکان در جنوب شرقی بغداد کنونی قرار دارد. ارتفاع این طاق به 37 متر می ‌رسد و بر بالای آن زمانی دیواری قرار داشت که در برخی حملات تخریب و غارت شد. بعد از مدتی این مکان به عبادتگاه تبدیل شد و اکنون به یکی از مهم ترین جاذبه‌ های گردشگری عراق تبدیل شده است و گردشگران متعددی به آنجا سفر می ‌کنند.

طاق کسری

پارک الزاورا

یکی از قدیمی ‌ترین پارک‌ها و باغ وحش‌ های بغداد که در بین محلیان و گردشگران بسیار محبوب است، پارک الزاورا است. این پارک شامل تعداد زیادی وسایل بازی و ترن هوایی است و همچنین دارای باغ وحشی است که حیوانات مختلف نظیر پلنگ و شیر در آنجا نگهداری می‌ شوند.

منبع: سفریتو راهنمای سفر و مرجع خرید بلیط هواپیما ، رزرو هتل ، خرید تور و مهاجرت

ثبت امتیاز
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *