کشور افغانستان که تاريخ پنج هزار ساله دارد، نخست به نام آريانا و بعدا به نام خراسان می خواندند، اما در سال 1126 شمسی در زمان حاکميت احمد شاه بابا، افغانستان جاى تمام آريانا و خراسان را گرفت.

آشنایی با کشور افغانستان

از تاریخ 1747 میلادی که پس از مرگ نادرشاه افشار احمدخان سدوزایی خود را حاکم افغانستان اعلام نمود، تا زمان استقلال افغانستان در سال 1919 میلادی، این کشور به زیر سلطه دو امپراطوری آن دوران یعنی بریتانیا و روسیه قرار گرفته بود. در سال 1978 میلادی در این کشور کودتا به پا شد و دولت کمونیست بر سر کار آمد. در سال 1992 میلادی یک نیروی خودجوش و چریکی به نام مجاهدین در این کشور بوجود آمد که رژیم کمونیستی 15 ساله را از بین بردند. اختلافات داخلی مجاهدین در افغانستان و جنگ های داخلی مجاهدین را در تشکیل یک دولت با ثبات و مقتدر، موفق ننمود و در نهایت این کشور توسط افاغنه مقیم پاکستان بنام طالبان و حمایت های داخلی جای آنها را تصرف کردند. طالبان نیز علی رغم پیاده نمودن قوانین خشک و خشن خاصه در ابتدای حکومت شان نتوانستند بقایای مجاهدین را که بر علیه آنها مقاومت می ‌کردند به طور کامل از بین ببرند. رژیم طالبان نیز با حمله ائتلاف بین ‌المللی به رهبری آمریکا و متحدین اروپائی اش به بهانه مبارزه با تروریسم و نابودی القاعده از هم پاشیده شد. کشور افغانستان در دوران باستان از نقاط کانونی در جاده ابریشم و مسیرهای مهاجرت انسان‌ها قرار داشته ‌است. و اکثر باستان ‌شناسان شواهدی از سکونت انسان‌ ها تا بیش از 50 هزار سال پیش از میلاد مسیح پیدا کرده اند. نخستین تمدن شهری ممکن است در این قلمرو در بین 3 هزار تا 2 هزار سال قبل از میلاد آغاز شده باشد.

آشنایی با کشور افغانستان

افغانستان يک کشور کوهستانى و محاط به مناطق خشک است که در  آسياى مرکزى واقع شده است. کشور افغانستان یکی از همسایگان شرقی ایران است که نزدیک به چهار دهه است که جنگ ‌های مختلف داخلی و تجاوزات خارجی در آن برقرار است. مساحت افغانستان 652 هزار و 225 کیلومتر مربع می رسد که حدود 32 میلیون نفر در آن زندگی می کنند و پایتخت آن کابل است. افغانستان با کشورهای ایران از غرب، ترکمنستان از شمال، ازبکستان از شمال، تاجیکستان از شمال، چین از شرق و پاکستان از جنوب مرز مشترک دارد. با این حال این کشور 936 کیلومتر مرز مشترک با کشور ایران دارد. کشور افغانستان به آب‌ های آزاد دسترسی چندانی ندارد و به دلیل نداشتن سیستم‌ مناسب برای بازیافت زباله ‌ها و تصفیه، اغلب منابع آبی آن رو به آلوده شدن هستند.

کشور افغانستان از نظر جغرافیایی به سه منطقه مختلف تقسیم شده است، دشت‌ های شمالی کشور که ناحیه‌ ای عمدتا زراعی است. فلات جنوب غربی که بیشتر نواحی بیابانی و نیمه ‌خشک دارد و ارتفاعات مرکزی از جمله رشته ‌کوه هندوکش که این دو را از هم جدا می ‌کند. کوهستان هندوکش در شمال شرق کشور افغانستان قرار دارد که از نظر زمین ‌شناختی منطقه‌ ای فعال محسوب می شود و بسیار زمین ‌لرزه ‌خیز می باشد که گاهی به رانش زمین و ریزش بهمن نیز منجر می ‌شود. بیشتر رودخانه‌ های مهم افغانستان از ارتفاعات مرکزی کشور سرچشمه گرفته و به دریاچه‌ های کوچک داخلی ریخته یا در شنزارهای بیابانی فرومی ‌روند. آمودریا، هیرمند، دریای کابل و هری ‌رود مهم ترین حوضه‌ های آبی کشور افغانستان را بوجود می آورند. رود هیرمند رودخانه اصلی جنوب غرب افغانستان می باشد. شاخه اصلی هلمند هم از رشته‌ کوه بابا در غرب کابل سرچشمه می گیرد درحالیکه 1150 کیلومتر طول دارد. رودهای متعددی در طول این مسیر به هلمند یکی می شوند که ارغنداب مهم ترین آنها می باشد. رود هلمند 259 هزار کیلومتر مربع از خاک افغانستان را آبیاری می ‌کند و در نهایت به دریاچه هامون و دیگر دریاچه‌ های فصلی مرز ایران و افغانستان می ‌ریزد. از منابع طبیعی کشور افغانستان می ‌توان به گاز طبیعی، نفت خام، زغال‌سنگ، مس، کرومیت، سولفات باریوم، گوگرد، سرب، روی، آهن، نمک و سنگ‌های قیمتی، اورانیوم و دیگر کانی‌ ها اشاره نمود. ارزش مجموعی معادن زیرزمینی افغانستان یک هزار میلیارد دلار تخمین زده شده است.

آشنایی با کشور افغانستان

فرهنگ و زبان مردم افغانستان

مردم افغانستان به یکی از زبان ‌های دری، پشتو، ازبکی، ترکمنی، پشه‌ یی، نورستانی و بلوچی صحبت می کنند. بر اساس قانون اساسی افغانستان، زبان‌ های دری و پشتو زبان ‌های رسمی کشور افغانستان می باشد. زبان غالب در کابل پایتخت و بیشتر شهرهای شمال، مرکز و شمال غرب افغانستان دری است. زبان غالب در شهرهای قندهار و جلال آباد و بیشتر شهرهای جنوب شرق افغانستان پشتو می باشد، پشتو از شاخه‏های زبان هند و اروپا است. همچنین زبان مردم در شهرهای شبرغان و میمنه، ازبکی است. اقوام تاجیک، پشتون، هزاره و ازبک چهار قوم عمده کشور افغانستان هستند و 99 درصد مجموع این جمعیت را مسلمان تشکیل می دهند. پشتون ‏ها که گفته می شود بیش از 40 درصد جمعیت افغانستان را تشکیل می دهند، اغلب سنی مذهب هستند و عمدتا در شرق و جنوب کشور و بعضا در شمال افغانستان زندگی می کنند. مردم کشور افغانستان، که از زمان ورود اسلام به سرزمین های شرقی و ایران، اسلام را پذیرفتند، اکنون اکثرا مسلمان اند و تنها یک درصد پیرو ادیان دیگر از قبیل هندو، سیک، مسیحی و یهودیت هستند.

آب و هوای کشور افغانستان

آب و هوای کشور افغانستان قاره ‌ای مرطوب است. زمستان‌ های ارتفاعات مرکزی و شمال شرقی افغانستان بسیار سرد است. از سوی دیگر مناطق کم‌ارتفاع جنوب غربی، منطقه جلال ‌آباد در شرق و دشت‌ های ترکستان در کنار رود آمودریا در شمال، تابستان‌ هایی گرم دارند.

آب و هوای کشور افغانستان

جاذبه های دیدنی و تفریحی کشور افغانستان

بند امیر

به مجموعه شش دریاچه در بلندی‌های هندوکش در ولایت بامیان گفته می ‌شود که با سدهای طبیعی از یکدیگر جدا شده ‌اند. آب این دریاچه‌ ها توسط چشمه‌ ها تامین می شود. این منطقه نخستین پارک ملی افغانستان نیز به ‌شمار می آید. مناظر زیبا، دلپذیر و دلچسب این ساحه، دولت مرکزی را واداشت تا بند امیر را به عنوان اولین پارک ملی در افغانستان اعلام کند. این بند یکی از عجایب طبیعی و اماکن دیدنی افغانستان محسوب می شود.

منار جام

منار جام از اماکن دیدنی کشور افعانستان است که در مناطق کوهستانی ولایت غور واقع شده است. این منار در قرن دوازدهم میلادی ساخته شده و 65 متر ارتفاع دارد و در سال 2002 در مرکز حفظ میراث جهانی یونسکو خواستار ثبت شد. این بنا بعد از قطب منار در دهلی نو هندوستان بلندترین مناره خشتی جهان محسوب می شود. منار کهنسال و تاریخی جام در حال فرسایش است. فرانچسکو بندارین مدیر این مرکز درباره منار جام گفته‌ است که این منار، احتمالا یکی از سازه‌ های خارق العاده معماری و کهنسال ‌ترین برج آجری باقی مانده در جهان است.

منار جام

شاه دوشمشیره

شاه دو شمشیره در افسانه لیث بن قیس بن عباس یکی از سرداران جنگی عرب علیه کابلستان بود. گفته شده است که او به اندازه انسان خشمناک بود که پس از تخریب دیوار کابل توسط منجنیق با دو شمشیر سپاهیان کابل را می‌کشد. این سرلشکر پس از اینکه دیوار دهمزنگ شکاف بر می دارد، با دو شمشیر وارد صحنه نبرد می شود تا اینکه در محل مسجد شاه دو شمشیره کشته می‌ شود و همان‌ جا دفن می ‌شود. پس از اینکه مسلمانان کاملا فاتح می‌ شوند، در کنار مدفن وی مسجد ساخته و نام شاه دو شمشیره را روی آن می گذارند. مسجد شاه دو شمشیر چندین بار ویران شده است.

منبع: سفریتو راهنمای سفر و مرجع خرید بلیط هواپیما ، رزرو هتل ، خرید تور و مهاجرت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *